Stavanger

Stavanger lufthavn, Sola - sentrum for norsk oljeindustri

Stavanger lufthavn, Sola ligger i Sola kommune med kort avstand til Stavanger og Sandnes sentrum. Stavanger lufthavn er viktig for næringslivet i regionen, inkludert energibransjen som både benytter egen terminal for helikoptertrafikk og utgjør et betydelig flypassasjergrunnlag.

Tradisjonelt er Stavanger lufthavn betraktet som en næringslivslufthavn, men over tid er fritidsreisende blitt majoriteten av de reisende. Det er bosatt ca 330.000 mennesker innenfor en time fra flyplassen og cirka 660.000 mennesker innenfor 3 timer. Regionen har hatt høy befolkningsvekst og har høyest andel utenlandsk befolkning med om lag 20 prosent internasjonale innbyggere.

Målet for Stavanger lufthavn er å innfri Avinors samfunnsoppdrag gjennom et bredt flytilbud, og et godt strategisk rutenettverk for befolkningen og næringslivet i regionen – der turistnæringen får en stadig større plass.

Stavanger lufthavn er ofte første møte med Stavanger-regionen og dette skal flyplassen bidra til å gjenspeile. Sense-of-place og kundeopplevelse står sentralt gjennom hele terminalen, dette vises i alt fra lokal arkitektur i butikker, bruk av lokale møbler og dekor inspirert av både Nordsjøen, Norges lengste strender, til landbruk. Og fra tårn til terminal vil det kunne oppdages små og store kunstverk i samarbeid med en av verdens største gatekunstfestivaler, Nuart. Rogaland er kjent som et landbruksfylke, gode klimaforhold og lange tradisjoner; et Norge i miniatyr. 80% av tomatproduksjonen i Norge skjer i Rogaland. Dette synliggjøres i eget drivhus i terminalen, der det dyrkes egne tomater, pollinert av humler. Tomatene tilbys som smaksprøver og videreforedles av serveringsstedene på Sola som ingredienser i menyen.

Gjennom flere år har Sola produsert honning som selges og serveres i mat på menyen i terminalen. Det er en rekke store nasjonale arrangementer i regionen som f.eks. Stavanger oljefestival ONS, Norway Chess, Blinkfestivalen og russetreff i Kongeparken, som også gjenspeiles i terminalen for å fremme arrangementene og skape en regional passasjeropplevelse.

SVG.png

Rogaland og Stavanger er kjent som en jordbruksregion, oljefylke og en region med mange opplevelser. Dette gjenspeiler seg på mange områder – fra natur til arkitektur, næringsliv, design, kunst, kulturopplevelser, aktiviteter, produkter, mat og drikke. Det er dette våre reisende skal møte på Stavanger lufthavn.

Sola.PNG

Klikk på kartet for å åpne Google Maps