Nye sikkerhetsregler for håndbagasje

Den 6. november 2006 ble det innført nye sikkerhetsregler for håndbagasje i EU og EØS. Les mer om hva som regnes som flytende væske, samt unntakene for blant annet medisiner.

Hovedregelen

Hovedregelen er at det er forbudt å ta med alle former for væske i håndbagasjen.

Hva regnes som væske?

I tillegg til drikkevarer blir følgende regnet som flytende: Parfyme, barberskum, hårgele, sjampo, solkremer, tannpasta, syltetøy, pålegg som "Nugatti", "Sjokade", skokrem på boks, vaselin, vindusrens, ventilolje til instrumenter med mer. Det er vanskelig å lage en uttømmende liste, men hovedregelen er at flytende, halvflytende og kremaktige konsistenser regnes som flytende.

Hva med toalettartikler?

Bagasjeregler - nye regler om væske i håndbagasjeDersom du likevel ønsker å ta med for eksempel toalettsaker i håndbagasjen må artiklene pakkes i en lukkbar, gjennomsiktlig plastpose som maksimalt rommer en liter. Hver person kan kun ha med en pose! Hver enhet du tar med i posen kan maksimalt romme 100 milliliter. Med enhet menes flaske, tube, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. Kvantumet må ikke overstige det posen rommer i lukket tilstand!

Vurder nøye om du kan unnvære flytende væsker i håndbagasjen, dersom du også reiser med innsjekket bagasje. Lukkbar pose av typen som er vist på bildet kan kjøpes i dagligvareforretninger. Posen på bildet er en 1 liters frysepose med en såkalt "Zip-top", eller klemmelås. Poser er i hovedregel tilgjenglig på lufthavnene, men Avinor anbefaler sterkt om at alle anskaffer en pose i god tid før reisen slik at ompakking på lufthavnen ikke blir nødvendig. Posen kan benyttes flere ganger.

Unntak for medisiner

I tillegg til posen med toalettartikler kan du ta med medisiner og flytende kost som er nødvendig av helsemessige årsaker, og som du kan sannsynliggjøre er nødvendig for reisen. Dette inkluderer babymat og morsmelkerstatning. Det er ikke krav om resept eller kopi av legeerklæring, men du må være forberedt på å godtgjøre at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden. Medisiner i tablettform omfattes ikke av regelverket.

Merk!

Flytende medisiner og plastikkpose med toalettartikler må uoppfordret vises ved sikkerhetskontrollen!

Hva med taxfree-varer?

Reglene gjelder ikke for væsker som er kjøpt i forretninger som ligger innenfor sikkerhetskontrollen (eksempelvis taxfree), og som således er omfattet av lufthavnens sikkerhetsprogram. Væskeforbudet gjelder heller ikke for væsker er anskaffet om bord i et luftfartøy tilhørende et selskap med tilhørighet i EU/EØS. Dersom du skal igjennom en ny sikkerhetskontroll innenfor EU/EØS/Sveits må væskene oppbevares i en forseglet pose med kvittering. Be om forsegling på utsalgsstedet. Varene må fraktes til bestemmelsesstedet i løpet av et reisedøgn (24 timer) fra varen ble kjøpt. Forseglingen må ikke brytes før du har passert den siste sikkerhetskontrollen på vei til destinasjonsstedet.  

Vær oppmerksom på at reglene kan bli tolket strengere dersom du reiser via Storbritannia og/eller til USA. Dette gjelder spesielt for mengden med medisiner og flytende helseprodukter som du kan ta med i tillegg til posen med toalettartikler o.l. For øvrig er reglene de samme. Skal du via Storbritannia eller til USA, og har detaljerte spørsmål om medisiner så anbefaler vi at du tar direkte kontakt med flyselskapet du skal reise med.

Ved sikkerhetskontrollen:

 1. Vennligst legg følgende gjenstander i kassen ved sikkerhetskontrollen:
  - PC- ta den ut av vesken
  - Større elektroniske artikler
  - Ytterjakke
  - Lukkbar pose med toalettartikler e.l. 

 2. Vennligst legg alle andre løse gjenstander i håndbagasjen, i ytterjakken eller i kassen.  

 3. Medisiner, helsekostprodukter og morsmelkerstatning må uoppfordret fremvises for kontroll.

Avinor vil på forhånd takke for samarbeidet og ønsker deg en god flytur!